Kerek Világ

"Gondold meg, hogy a földön jársz és csillagok alatt sétálhasz. Nagyszerű dolog ez." /Márai Sándor/

St Davids-félsziget, Pembrokeshire – Wales

St Davids-félsziget, Pembrokeshire – Wales

A Pembrokeshire Coast Path egyike a Brit nemzeti túraútvonalaknak. 299 km/186 mérföld hosszúságban húzódik északon St Dogmaels-től délen Amroth-ig Wales lélegzetelállító parvidékén majdnem teljes egészében a Pembrokeshire Coast National Park területén. A UK egyetlen kizárólag partmenti túraútja.

Pembrokeshire Coast Path GPS bicikli- és túraútvonalak itt.

Az útvonal egészét tekintve a szintemelkedések összesen annyit tesznek ki, mintha megmásznánk az Everest-et. Persze sokkal élvezetesebb ha szakaszról-szakaszra haladva, a parmenti pihenőhelyeken, falvacskákban ejtőzve túrázunk

Az alábbiakban a Porthgain és Solva közötti szakasz képes beszámolóját olvashatjátok a Pembrokeshire Coast Path linkjeivel kiegészítve, ahol részletes információkat találtok a túraútvonalakról.

Nottinghamből kb. 5 órányi autózásra van Solva ez a picike, bájos városka gyönyörű öböllel. Kitűnő bázis a St Davids félszigeten a parvidéket végigtúrázni.

Porthgain-Whitesands túra – Pembrokeshire Coast Path
  • Táv: 16,1 km/10 mérföld

Csipkézett meredek, vad, vulkanikus sziklaperemek mentén halad az út első szekciója Abereiddi és a Blue Lagoon felé és a továbbiakban is hasonló terepen, mígnem meredeken ereszkedik a csapás Whitesands felé, ahol megpihenhet a túrázó és felfrissülhet a café-ban. Innen busszal térhetünk vissza a starthoz.

Whitesands-Solva túra – Pembrokeshire Coast Path
  • Táv: 20,9 km/13 mérföld

Whitesands-től St Justinian’s-ig alacsony sziklák mentén halad a parti ösvény, közben jó kilátás nyílik Ramsey Island-re, ahol Puffinok fészkelnek.
Porth Clais-től nyugatra elég hosszú és meredek domboldalon vezet tovább az út miközben a Skomer Island látható a távolban.
Még egy meredek szakasz következik mielőtt megpillantanánk Solvánál a festői öblöt, a túra végállomását.

St Davids – Nagy-Britannia legkisebb városa

Ez a pici katedrális város, valójában nem nagyobb, mint egy falu, az egykori kolostor helyén épült fel, amelyet St David alapított a 6. században.
A city, azaz a város státusz 1995. június 1.-én kapta Őfelsége II. Erzsébet Királynőtől.
St David Wales védőszentje a legenda szerint egy heves vihar közepette egy sziklaszirten született Délnyugat-Walesben, ahol egy kis kápolna romjai állnak. Nem messze a katedrális közelében pedig az anyja emlékére álltított kápolna látható.

St Davids (wales-i nyelven Ty Ddewi) városkában nincsenek közlekedési lámpák, gyorséttermek, sem étteremláncok és csak egyetlen pub van. A város szívében, a Kereszt Téren rendezik meg csütörtökönként a heti piacot.
A monumentális katerdrális a 12. században épült.

St Davids napjainkban egy nagyon vonzó kisváros szűk utcácskákkal. A 13. századi Tower Gate-et és a régi Kelta keresztet is megéri megnézni. Minden év májusában tartják és klasszikus zenével ünneplik a St David katedrális fesztivált.

Tömegközlekedés a Coast Path mentén

A Pembrokeshire túrát megkönnyíti a kiváló Coastal bus service, amely lefedi a teljes útvonalat. arra találtak ki, hogy az ember letehesse az autót és kisbuszokkal jusson el a tervezett túra kiindulópontjához vagy épp vissza akár 1 fontért.
A buszjártok olyan fantázianeveket kaptak, mint például a Puffin Shuttle, Celtic Coaster.
Járat- és menetrendinformáció itt.
Még több közlekedési infó itt.

Hasznos linkek
fb-share-icon

Szira Hajnal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük