Kerek Világ

"Gondold meg, hogy a földön jársz és csillagok alatt sétálhasz. Nagyszerű dolog ez." /Márai Sándor/

Weymouth, Portland, túrák a South West Coast Path-on – Jurassic Coast, Dorset

Weymouth, Portland, túrák a South West Coast Path-on – Jurassic Coast, Dorset

A város weboldalának bevezetője igazat beszél. Weymouth egyike a legszebb dél-angliai üdülőhelyeknek, klímája is az egyik legnaposabb és legmelegebb. Elhelyezkedése kiváló. Tökéletes bázis mindenfajta időtöltésre. Túra szempontjából ideális! Keleti és nyugati irányba a South West Coast Path bejárható. Ehhez kitűnő tömegközlekedés társul. A Jurassic Coaster buszjárat lehetővé teszi, hogy az ember letehesse bárhol az autóját, ne kelljen kétszer ugyanazt az utat végiggyalogolni. Tetszés szerinti irányból variálható a túra.

SOUTH WEST COAST PATH – 1008 KM / 630 MÉRFÖLD
Lulworth Cove-Weymouth túra – South West Coast Path / 20 km

A túra tetszés szerinti útirányban teljesíthető. A tömegközlekedés kitűnő, aki autóval megy, talál parkolót a Lulworth Cove Visitor Centre-nél. Mi Weymouthból a Lulworth Cove-hoz mentünk busszal és onnan túráztunk visszafelé a Jurassic Coast-on Weymouth-ig 20 km-t.
Már csak azért is ajánlatos ebből az irányból indulni ha ezt a távot tűzi ki az ember, mert az első szakasz, úgy az út 1/3-a elég húzós 3 óriási meredek dombot kell megmászni és leereszkedni rajtuk a coast path-on. Miután elhagyjuk a White Nothe magas sziklafalait és a Durdle Door-t, könnyebbé válik a terep.
Az útvonal itt, Weymouth Clock Tower-ig, azaz a városközpontig kb.20 km.

Egyéb látnivalók is vannak, ahová Weymouthból eljuthatunk. Vannak bőven! A mi programunkban szerepelt egy 1 napos Tank Museum kaland is.. Wool-tól 3 mérföldnyire kellemes séta. A Bovington Camp egyike a világ .legnagyobb háborús gyűjteményének az első világháborútól napjainkig.
Viktor egyik álma ezzel valóra vált.

Weymouth-Chesil Beach-Portland Bill túra – South West Coast Path / 18 km

Portland szigete is Weymouth-hoz tartozik közigazgatásilag, gyalogtúrázók a South West Coast Path-on is megközelíthetik. Mi is így tettünk, csodás egésznapos kirándulást tettünk a Rodwell Trail-en elindulva a Chesil Beach-en át Portland Bill világítótoronyig a sziget nyugati oldalán végiggyalogolva. Busszal tértünk vissza Weymouth központjába.

A Weymouth szívéből induló Rodwell trail a régi vasúti nyomvonalon halad., ami 1965-ig arra szolgált, hogy a portland-i kőfejtőkből követ szállítson
Ma már közkedvelt séta- és biciklis útvonal. 
Kb. a Rodwell trail fele táján egy pihenőhely van csodaszép kilátással. Ez a Sandsfoot Castle and Gardens.
A Weymouth és Portland közötti ferry bridge-en átsétálva az ámulatba ejtő 18 mérföld hosszú aprókavicsos Chesil Beach és Nature Reserve tárul elénk.
Itt is van alkalma az embernek elmélázni a természet csodáin egy kis frissítő, kávé vagy némi táplálék elfogyasztása után.

A tenger hullámzásába éa a kavicsrengetegen való csodálkozásba belefeledkezés után a folytattuk utunkat a South West Coast Path-on Portland nyugati partján egészen a sziget csücskén található Portland Bill világítótoronyig.
Nagyon nagy élmény volt a sziget. A kőrengeteg és a Chesil Beach látképe gyönyörű Portland magas dombjairól.
Az útvonalról itt olvashatsz.

Hasznos linkek

  • Mindig a helyi tömegközlekedést használjuk. Dorsetben az SWCP megközelítése is kitűnő. Helyi közlekedési információk itt.
  • Szinte mindig vonattal utazunk a UK-ben. Hogy mennyire érdemes, mit kell tudni róla, azaz az összes hasznos infót vonatozáshoz elolvashatjátok ebben a blogbejegyzéstben.

fb-share-icon

Szira Hajnal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük