Kerek Világ

"Gondold meg, hogy a földön jársz és csillagok alatt sétálhasz. Nagyszerű dolog ez." /Márai Sándor/

Zakynthos – Görögország

Zakynthos – Görögország
  • Utazás: Repülővel EMA (Nottigham)- Zakynthos
  • Szállás: Apartman
Zakynthos Town

A sziget főváros a várhegy lábánál terül el.
1953-ban óriási földrengés súlytotta, a házak, épületek több mint fele odaeshzett. 7 év alatt újjáépült és megmaradt a velecei hatás az épületken, műemlékeken, szobrokon egyaránt. Kanyargós, szűk utcácskái, terei barátságosak. A forró nyári melegben rengeteg teraszos kávézó, étterem csalogat egy hűsítő frappéra.
Sok templom és kolostor található, amelyek velecei és bizánci stílusban épültek. A legfontosabb, amelyiket a födrengés sem döntött le a Szt. Dionysios templom. 1948-ban, a szerzetesről kapta a nevét, aki egész életében a szegényeket segíttte. Itt helyezték el a szent földi maradványait. Minden év augusztus 24-én ünnepséget rendeznek a tiszteletére.

A hegyen felfelé haladva a Filikoni Szt. György templomot találjuk. Történelmi érdekességek is találatóak pl. Tengerészeti múzeum vagy a velecei erőd maradványai.
A Solomos tér a város legnagyobb tere, itt található Dionysios Solomos görög költő emlékműve, a Szt. Nicolas templom és a Bizánci Művészetek múzeuma. Nem messze egy történelmi helyet láthatunk, ez a Szt. Markos tér.
A hely terejéről páratlan a kilátás a városra.

Navagio Beach és a Kék barlangok – hajókirándulás

Félnapos hajókirándulás a meseszép Kék barlangokhoz és a Navagio (Shipwreck) Beach-hez Zakynthos város kikötőjéből.
A beach egy elszigetelt homokos vagy inkább apró, hófehér kavicsos öböl Zakynthos szigetén, amit csak hajóval lehet megközelíteni.
A shipwrech beach elnevezés onnan ered, hogy egy csempészhajó romjai is megtalálhatóak a parton, amelyet hatalms mészkősziklák ölelnek körbe. A tengervíz pedig olyan hihetetlenül mélykék és tiszta, hogy tényleg alig hisszük el.
Emlékezetes kirándulás volt.

Marathonisi sziget és a Keri barlangok – hajókriándulás

A 2 órás hajóút Laganas kikötőjéből indult.
A sziklás partszakasz mentén a gyönyörű Keri barlangokhoz hajóztunk, miközben alkalmunk volt egy kis teknőslesre is a hajóról.
A barlangoktól a Marathonisi szigetre vettük az irányt (teknős sziget), ahol pihentünk, napoztunk és úsztunk kicsit.

A teknősök egyik fészekrakó helye is itt van, amelyek jelölve vannak, megközelítni sem szabad és információs táblák tájékoztatnak az életmódjukról, szaporodási szokásaikról.
A kis sziget épp Laganas-szal szemben helyezkedik el szép panorámát nyújtva a Zakynthos szárazföldje felé.

fb-share-icon

Szira Hajnal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük