Kerek Világ

"Gondold meg, hogy a földön jársz és csillagok alatt sétálhasz. Nagyszerű dolog ez." /Márai Sándor/

Conwy és Llandudno – Wales

Conwy és Llandudno – Wales
  • Utazás: vonattal Beeston (Nottingham) – Conwy
  • Szállás: Cottage – Airbnb

Edward király, angol király
Léptet fakó lován:
Hadd látom, úgymond, mennyit ér
A velszi tartomány.

Felség! valóban koronád
Legszebb gyémántja Velsz:
Földet, folyót, legelni jót,
Hegy-völgyet benne lelsz.

Wales

Az Egyesült Királyság egyik legkülönösebb helye Wales, ám talán a legkevesebbet tudjuk róla. Neve hallatán biztosan eszünkbe jut Arany János: A walesi bárdok című verse, amelyből a fenti sorok valók. Ám ez a 3 millió lakosú ország sok minden másért is érdekes.

Ősi nyelvüket mindenkor féltve őrizték, hivatalosan kétnyelvű ország. A lakosság 21%-a családon belül is walesi nyelven beszél főleg Észak-Walesben. Ezt mi is tapasztaltuk kirándulásaink során. 

Négyszer annyi juh lakja, mint ember.

Az Egyesült Királyság leghosszabb nevű települése is itt található, Anglesey szigetén: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.
A név azt jelenti: „A vörös barlangi St. Tysilio melletti sebes örvény közelében levő fehér mogyorófák völgyében fekvő Szűz Mária templom”.

Wales az egyik abszolút kedvencünk, mert a legkisebb a tagállamok közül, mégis mindent megad, amit a természet szerelmesei és történelmi helyek felkutatói csak kívánnak.

Csodás tájaik és történelmi emlékeik, 641 kastélyuk mellett olyan híres embereket is adtak a világnak, mint például:
– Phil Campbell (1961) a Motörhead gitárosa
– Terry Jones (1942) komikus, író, rendező, a Monty Python-csoport tagja
– Spencer Davis (1939) zenész Roger Glover (1945) a Deep Purple basszusgitárosa
– Jimmy Page (1944), a Led Zeppelin gitárosa
– George Everest (1790–1866) felfedező
– Anthony Hopkins (1937) színész.

Nemzeti jelképeik:
– a vörös sárkány, amely nemzeti zászlójukon is szerepel,
– a póréhagyma, 
– a nárcisz virág.

Conwy – Észak-Wales egyik legszebb kisvárosa

Ez a ici-pici, várfallal körbeölelt történelmi városmaggal és középkori, monumentális, I. Edward király építette várral rendelkező városka volt az egyik célpontunk. A szállásunk is itt volt, egy mesés cottage várfallal határos kiskerttel.Körbesétáltunk a szédítően magas várfalon, miközben gyönyörű kilátásban volt részünk az alattunk elterülő pici városra és kikötőre.

Llandudno

Llandudno kedvelt tengerparti üdülőváros volt Viktoriánus- és Edward-korabeli időkben az Ír-tenger öblében.
A wales-i üdülőparadicsomok királynőjeként emlegették. Vakációzók generációk óta látogatják a kisvárost. Szép viktoriánus épületei, tengerparti sétánya, a móló és a tenger fölé magasodó Great Orme tetjéről nyíló kilátás csodaszép.

A meredeken emelkedő Great Orme teteje többféleképpen megközelíthető. Számos sétaösvény vezet, választhatjuk a cable car-t is, ami drótkötélpályás felvonó.
Mi a harmadik lehetőséget, a 111 éves nyitott vintage villamost, a Great Orme Tramway-t választottuk. Hatalmas élmény volt, ahogy a szűk utcácskákon keresztül felkapaszkodik a hegyre, ahonnan megkapó a látvány visszafelé a városra az öböllel, a domboldalakon legelésző birkákra és itt honos kasmír kecskékre, valamint a tengerre és a távolban Snowdonia hegyeire és Anglesey szigetére.

fb-share-icon

Szira Hajnal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük