Kerek Világ

"Gondold meg, hogy a földön jársz és csillagok alatt sétálhasz. Nagyszerű dolog ez." /Márai Sándor/

Skandináv kaland – Az első utunk Norvégiába: Stavanger és a Lysefjord

Skandináv kaland – Az első utunk Norvégiába: Stavanger és a Lysefjord
  • Utazás: repülővel Manchester – Stavanger / Norwegian Air
  • Reptéri transzfer: Kényelmes, olcsó airport shuttle Stavanger Inernational, Sola és Stavanger Busz- és Vonatállomás között. NOK 594/£55,61/2 fő
    https://www.visitnorway.com/listings/airport-shuttle-stavanger/4997/
  • Szállás: Aparmant
  • Látnivalók, amiket útbaejtettünk: Lysefjord, Preikestolen, Sverd I Fjell, Gamle Stavanger (óváros), Régészeti Múzeum, Olajmúzeum, Konzerv Múzeum

Amikor pár évvel ezelőtt megláttam egy képet a norvég Preikestolen-ről, magyarul Szószék-szikla, elképzeltem, hogy valamikor ott leszek én is. 2016-ban Viktor is mutatott róla egy képet. Ő egyébként is kedveli a skandináv mitológiát. Miután kiderült, hogy mindkettőnk fantáziáját izgatja egy norvég túra, nekifogtunk megtervezni.

Norvégia hivatalos turisztikai oldala: https://www.visitnorway.com/

Stavanger

A közel 200 ezer lakosú Stavanger Norvégia negyedik legnagyobb városa, a kontinensen és több szigeten fekszik.
Egykor nyugalmas tengerparti kereskedőváros volt, később fontos halászati kikötő lett, manapság pedig Európa olaj- és energia fővárosa, ahol a népesség fő jövedelemforrása az olajszektorból származik. 1969-ben rábukkantak a világ tíz legnagyobb olajmezője között levő Ekofisk-mezőre az Északi-tengeren.

Stavanger izgalmas, hangulatos város, nagyon jó fekvéssel és éghajlattal, amit a meleg tengeráramlatok kedvezően befolyásolnak. A városközpontban és annak közelében sok a látnivaló, múzeumok, a gyönyörű fehér faházairól nevezetes óváros, a nyüzsgő kikötői negyed. Stavangertől nem messze a természeti csodák, a Lysefjord nevezetességei: a Szószék-szikla (Preikesolen) a Kjerag, ahová tömegközlekedéssel egyszerű eljutni (komp, busz, hajó, vasút), így autó nélkül is élménydús kikapcsolódásra van lehetőség a környező hegyekben, fjordokban.
Mi Manchesterből repültünk a város repterére 1,5 óra alatt.

Gamle Stavanger (Old Town) – Óváros

Érdemes felkeresni a belvárostól pár percnyi sétára ezeket a kanyargós, macskaköves utcácskákat, az óvárost, amely a 17-19. századi faszerkezetes házairól nevezetes.
173 hófehér faház a hajókikötő szomszédságában a domboldalon áll, abból az időből amikor a város a hering fővárosa nevet viselte.

Fjord cruise – Lysefjord a “fény fjordja”

Ezen a hajókiránduláson a legnagyobb norvég fjordok közül a legdélebbit, a kb. 40 km hosszú, több mint 1000 m-es hegyekkel, meredek, világos színű gránitsziklákkal szegélyezett,, zuhatagokkal, idilli szigetekkel, kicsi falvakkal tarkított Lysefjordot csodáltuk meg.

Fjord cruise – 3 órás hajókirándulás NOK 490 / £88.32 / 2 fő
https://rodne.no/en/fjordcruise/lysefjord-preikestolen/

Nemcsak hosszú és keskeny, hanem helyenként olyan mély, mint az őt körülvevő hegyek. Forsand falunál, Stavanger közelében, ahol a tengerrel találkozik, mindössze 13 m mély. A fjord vége felé mélyül, a híres Szószék-szikla alatt eléri a több mint 400 m-es mélységet is. A fjord több mint 10.000 évvel ezelőtt, az utolsó jégkorszak alatt alakult ki. Abban az időben Skandináviát több mint 2000 méter jég fedte.
A jégmezőből idővel hatalmas gleccserek váltak le és indultak meg a tenger felé, létrehozva a páratlan szépségű tengeröblöket. A jég mozgása mély völgyeket vájt ki és amikor a jég felolvadt, ezek megteltek tengervízzel és kialakultak Norvégia híres fjordjai. Az így kialakult völgyek nem V alakúak, hanem U formát mintáznak, így mély merülésű tengerjáró hajók is biztonságosan felhajózhatnak a fjordba.

Preikestolen – Szószék-szikla megászása

Imádjuk a természtjárást és titkos vágyunk teljesült amikor felmásztunk a híres-nevezetes sziklaképződmény tetejére.
Stavangertől 25 km-re van a 42 km hosszú Lysefjord, amelynek vize fölé 604 m magasan a tengerszint felett nyúlik ki ék alakban ez a 25×25 m-es, négyzetalakú, szinte teljesen sima feszínű gránit sziklatömb.
A túraútvonal egyes szakaszain a gárnitrengeteget nepáli serpák tették járható útvonallá.

Utazás:
Stavanger-Tau ( a fjord túloldalán) 40 perc kompozás, Tau-ból a Preikestolen Mountain Lodge-ig, ahonnal a gyalogtúra indul 25 perc busszal. NOK 320/ fő; £57.78 / 2 fő

UPDATE – Go Preikestolen Express:
Express busz Stavanger és a Preikestolen túraútvoal start között.
NOK 490 (2020)
https://gofjords.com/trips/hiking-excursion-to-the-pulpit-rock

Túra:
Oda-vissza 4 óra alatt teljesíthető. Persze ha elmélyül az ember a természet szépségében, akkor több. Norvég viszonylatban nem nehéz. A terep sziklás, méghozzá gránitból, helyenként négykézlábas. A táv 8 km, nem sok, viszont a középső egyharmad nagyon meredek és csupavíz, csupakőomlás.

Az előző napi hajókiránduláson lentről csodáltuk meg napsüstésben. A gyalogtúrán párás idő volt, helyenként a hó is megmaradt, ezért az a lenyűgöző kilátás, amit annyi filmen már láttunk, most elmaradt Sebaj. Jövünk még!

Sverd i fjell

A Sverd i fjell (Kardok a sziklában) nevű emlékművet 1983-ben emelték Fritz Roed szobrász tervei alapján a Hafrsfjordban, Stavanger közelében. Annak állítottak vele emléket, hogy 872-ben itt volt egy fontos csata, aminek győztese, Széphajú Harald király egyesítette uralma alatt Norvégiát. A hatalmas kardok tíz méter magasak, és kőbe vannak ágyazva, amivel a béke iránti óhajt is kifejezik: soha többé ne lehessen a fegyvereket onnan elmozdítani.

Museum of Archaeology in Stavanger

A régészeti múzeumot a Viking kor emlékei miatt látogattuk meg elsősorban. 
https://www.fjordnorway.com/things-to-do/museum-of-archaeology-in-stavanger-p831233

Norsk Oljemuseum – Norwegian Petroleum Museum

A hatvanas évek második felében fedeztek fel hatalmas olajtartalékokat Norvégi parjainál az Északi-tengeren, ahol azóta töretlen a kitermelés. Az olajkitermelés központja a déli Stavanger városa, ahol a kiikötó mellett található a fantasztikus Olajmúzeum. Mellette pedig egy lebontott olajfúró torony alkatrészeiből készült játszótér is van. Sosem gondoltuk volna hogy ilyen izgalmas látogatatásban lesz részünk!

A múzeum weboldala: https://www.norskolje.museum.no/en/

Norsk Hermetikkmuseum, Stavanger

NORVÉG KONZERV MÚZEUM

A város egyik egykori konzervgyárában található. Berendezése az 1880 és 1930 közötti időszakból származik. Meglepetésünkre magyar nyelvű múzeumi útmutatóval láttak el minket. Ennek segítségével a halfeldolgozás és konzervgyártás fázisaival ismerkedhettünk meg ebben az interaktív múzeumban. Kipróbálhattunk néhány munkafolyamatot, láthattunk gépeket működés közben, néhányat ki is lehetett próbálni.

Hogyan spórolhatsz

Norvégiában magas az életszínvonal és rettentő drága ország.
Előre gondolkodva viszont rengeteget spórolhatunk. Pédául a szállás, az odajutás, a helyi közlekedés gondos megtervezésével sokat megtakaríthatunk.

Nyáron, illetve kora tavasztól nyár végéig hosszabbak a nappalok, így több minden belesűríthető egy napba. Télen, októbertől egészen márciusig pedig van esélyünk látni az északi fényt.

Egy apartmant jó előre keresve mondjuk Airbnb vagy Booking oldalakon olcsón megszállhatunk és ha kis konyha is a rendelkezésünkre áll, készíthetünk reggelit, vacsorát. Vannak remek szupermarketet, inkább ezeket részesítsük előnyben a borzasztóan drága éttermek helyett.

Érdemes a tömegközlekedést választani, mert az autóbérlés és az üzemanyag nagyon drága. Az országbajutásra pedig már vannak fapados közvetlen járatok a több norvág városba is.

fb-share-icon

Szira Hajnal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük