Kerek Világ

"Gondold meg, hogy a földön jársz és csillagok alatt sétálhasz. Nagyszerű dolog ez." /Márai Sándor/

Swanage, Isle of Purbeck – Jurassic Coast, Dorset

Swanage, Isle of Purbeck – Jurassic Coast, Dorset

A világörökség részét képező Jurassic Coast 95 mérföd hosszan (152 km) Exmouth-tól (Kelet Devon) a Studland Bay-ig (Dorset) húzódik.
A parvidék minden részének saját története van mintegy 185 millió évre visszatekintő földtörténeti időszakból.
Itt található a Purbeck félszigeten Dorset-ben az ikonikus Durdle Door, a Lulworth Cove és Old Harry Rocks.

Swanage

A Purbeck félszigeten fekvő festői városka az egyik legnagyobb kedvencünk lett Anglia partvidékén. Ideális pihenőhely túrázók, szabadtéri sportok kedvelőinek, családi kiruccanásokra és a Jurassic Coast felfedezésére a South West Coast Path mentén és környékén rengeteg látvalóval: Corfe Castle, Swanage Railway, Tank Museum.

Old Harry Rocks túra – South West Coast Path

Útvonal: Swanage-Old Harry Rocks-Studland
Táv: 7,5 km
A spectacular walk that takes you from the village of Studland past the famous landmark of Old Harry – the eastern end of the Jurassic Coast World Heritage Site – and on to Swanage. There are superb views over Poole Bay to Bournemouth and across the Solent to the matching cliffs of the Needles on the Isle of Wight. There are good opportunities for bird and butterfly watching and a rich variety of wild flowers in spring and summer.

Durdle Door-Lulworth cove túra – South West Coast Path

Útvonal: Durdle Door-tól indul, ahová Swangageből a Prubeck Breezer busszal lehet eljutni
Táv: 4,1 km
A rövid túra a Jurassic Coast két ikonikus helyét érinti a dorseti partvidék györnyörű fehér sziklái mentén haladó útvonalon a Lulworth Cove car parkig, ahol visitor center is található. Innen busszal utaztunk vissza Swanage-ba.

Bővebben a túraútvonalról: https://www.walkingbritain.co.uk/walk-1004-description

SOUTH WEST COAST PATH – 1008 KM / 630 MÉRFÖLD
Corfe Castle

A Purbeck félsziget és a Corfe Castle Anglia egyik ékköve. A National Trust gondozásában a lenyűgöző dorseti dobmvidéken található az ezeréves történelmi múltra visszatekintő várrom.
https://www.nationaltrust.org.uk/corfe-castle
A fésziget szívében a legszebb és legvarázslatosabb angol falvak egyike Corfe. A falu szinte teljesen a helyi szürke Purbeck mészkőből épült.
A modell village-ben a falu és a vár kicsinyített mását is megnéztük, a kerjében található kávézóban pedig egy elfogysztottunk egy finom dorseti cream tea-t.
Jó kis egynapos kirándulás a Swanage Railway gőzmozdoványal érkezni és távozni a faluból. https://www.swanagerailway.co.uk/

Tank Múzeum, Bovington

A kiállítás a páncélozott hadviselés több mint 100 éves történelmét öleli fel az eslő világháborútól napjainking.
Az egyedülálló gyűjteményben, 6 nagy hangárban a több mint 300 jármű között megtalálható a világ legelső tankja, Little Villie, a félelmetes német Tiger és a modern Challenger 2.
Láthatjuk a történelem legfontosabb tankjait az 1915-ös születésüktől napjainking.
https://www.tankmuseum.org/home

Már másodszor jártunk a fantasztikus múzeumban, és most is órákat töltöttünk el a sok információ befogadásával. Nem ez volt az utolsó látogatásunk. Évente rendezenk Tankfest-et és Tiger Day-t, erre is sort kerítünk valamikor.

fb-share-icon

Szira Hajnal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük