Kerek Világ

"Gondold meg, hogy a földön jársz és csillagok alatt sétálhasz. Nagyszerű dolog ez." /Márai Sándor/

Utazás Vonattal a UK-ben

Utazás Vonattal a UK-ben

Sokat vonatozunk az országban, a szélrózsa majdnem minden irányába elindultunk már rövid- és hosszútávra, kezdve a közeli Peak District Nemzeti Parktól – ahová gyakran járunk hétvégi kirándulásokra -, egészen az ország legdélebbi állomásáig Penzance-ba, Cornwall megyében. Szóval van tapasztalunk bőven, sőt meglehetősen jó tapasztalatok, így sok hasznos információ olvasható ebben a témában a blogon.

A vonattal utazás egy látványos és kényelmes módja az Egyesült Királyság felfedezésének. Az egész országot lefedő vasúthálózat több mint 2500 állomást szolgál ki hatékonyan és megbízhatóan. Londonból akár 4 óra alatt el lehet juti Skóciába.

Vonatjegyek

Jegyváltásra lehetőség van országszerte az állomások jegypénztáraiban és jegyautomatákból is bankkártyás fizetéssel is, illetve jegyértékesítő ügynökségeken keresztül. Az első osztályú jegyek általában harmadával többe kerülnek, mint a standard jegyek és a retúr (return) jegy ára kedvezőbb, mint 2 egy útra szóló (singel/oda ill. vissza) ára.
Mint minden más utazási típusra, a vonatozásra is igaz, hogy az előre váltott jegyek olcsóbbak, mintha az utazás napján vesszük meg.

Utazási tippek

Trainline

Európa vezető, független vonatjegy értékesítője. Tapasztalatunk alapján megbízható. Honlapjukon gyorsan és könnyen vásárolhatunk jegyet a UK belföldi és Európa 35 országának vasútvonalaira.
https://www.thetrainline.com/

28 vasúttársaság van a UK-ben. Az egyes társaságok vasútvonalai általában egy földrajzi területet, régiót fednek le (pl. CrossCountry, East Midlands Trains, Great Western Railway, Arriva Trains Wales, ScotRail, Transpennine Express stb.).
A távolsági vonatok általában gyorsabbak és kényelmesebbek, van büfé vagy felszolgálás is és kulturált mosdók.

National Rail Network


A jegyértékesítés központosított, amennyiben a Trainlinehoz hasonló értékesítőn keresztül váltunk jegyet. Ezt azt jelenti, hogy csekély booking fee ellenében (£1,50) egy jegy érvényes az egész tervezett útvonalra, átszállás esetén akkor is ha több vasúttársaságot használunk.
Az előre váltott jegyet pedig kérhetjük postai úton illetve e-mailben kért foglalási kóddal bármelyik jegyautomatából felvehető. Digitálsi jegyet használhatunk egy applikácó segítségével.

Railcard

Utazási kedvezmények igénybevételéhez nagyon hasznos az 1 évre szóló vasúti kártya, amellyel jelentős kedvezménnyel, átlagosan a teljes ár 1/3-ával kedvezőbb áron, esetenként akár még ennél is olcsóbban lehet jegyet venni.
A kártyák éves díja £30, ami már néhány utazás után megtérül.
https://www.railcard.co.uk/

A legfontosabb, az ország összes vasúttársaságára évényes railcard-ok:
16-25 Railcard For those aged 16 to 25, or a full-time UK student.
Family & Friends Railcard Covers up to four adults and four children travelling together.
Two Together Railcard For two specified people travelling together.
Senior Railcard For anyone aged over 60.

Ezeken kívül még számos helyi és regionális kedvezményre jogosító vasúti kártya is létezik.

Minta: Two Together Railcard
fb-share-icon

Szira Hajnal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük