Kerek Világ

"Gondold meg, hogy a földön jársz és csillagok alatt sétálhasz. Nagyszerű dolog ez." /Márai Sándor/

Eurostar – Utazás a Csatorna-alagúton át

Eurostar – Utazás a Csatorna-alagúton át
Utazás vonattal az Egyesült Királyságból Európába.

Madártávlatból is szép a táj, de ahhoz, hogy megismerj egy helyet, országot, földközelből kell látni.
Vonattal utazni Európába gyakran gyorsabb (és zöldebb), mint repülővel menni egyik állomásról a másikra. A vonat ablakából láthatod valójában mekkorák azok a hófödte csúcsok és milyen hosszan terülnek el azok az erdők, amik elsuhannak a vonat előtt.

Londonból Európába

A Eurostar az egyetlen nagysebességű vonat, ami közvetlenül köti össze az Egyesült Királyságot Franciaországgal és Belgiummal a Csatorna-alagúton (Channel Tunnel) keresztül 1994 óta.
Utasok ezreit szállítja naponta Párizsba, Brüsszelbe, Lille-be, Calais-be, Disneyland-be és további szezonális vonatok nyáron Dél-Franciaországba és a síszezonben a francia és svájci Alpokba.

2007 november 13.-ig a London Waterloo állomásról indult a Eurostar, majd november 14.-étől új helyről, a high-speed line második szakszának kiépítésével a St. Pancras International vasútállomásról indulnak.
Néhány nappal később pedig Kentben, az új Ebbsfleet International állomáson is lehetővé vált az utasok felszállása.

Manapság már messzebbre is szállít utasokat a Eurostar. Párizsi, brüsszeli vagy lille-i átszállással több mint 100 európai desztináció érhető el beleértve Hollandiát, Svájcot és Németországot.

A vonatok a 300 km/h sebességet is elérhetik (186 mph) a brit, francia és belga vasútvonal nagysebességű szakaszain. A csatorna alatt áthaladva pedig 160 km/h-val (100 mps) közlekednek.

Átlagos utazási idők:

  • London-Párizs – 2 óra 12 perc
  • London-Brüsszel – 2 óra 1 perc
  • London-Lille – 1 óra 22 perc

További információk a hivatalos oldalon:
https://www.eurostar.com/uk-en

Channel Tunnel – Csatorna-alagút

Az 50,5 km hosszú vasúti alagú a Doveri-szorosnál Folkstone-t köti össze a franciaországi Calais városával. A világ harmadik leghosszabb alagútja és a világ leghosszabb tenger alatti alagútja 37,9 km-rel.

A közhiedelemmel ellentétben nem egy alagút, hanem egy alagútrendszer épült meg, amely két vonalalagútból és egy szervízalagútból áll, így a teljes alagúthossz 3 x 50,5 km.

Megépítésének fő célja a Dover és Calais között ingázó komphajókon lebonyolított személy- és teherautó-forgalom minél nagyobb részének átterelése az alagútba.

fb-share-icon

Szira Hajnal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük