Kerek Világ

"Gondold meg, hogy a földön jársz és csillagok alatt sétálhasz. Nagyszerű dolog ez." /Márai Sándor/

Az Egyesült Királyság 15 nemzeti parkja

Az Egyesült Királyság 15 nemzeti parkja

A UK nemzeti parkjai az ország legszebb tájai között vannak.
Skóciában a Cairngorms zord vadonjától, Dél-Angliában az ősfás New Foresten át, Walesben a Pembrokeshire partvidék aranypartjaiig mindegyik igazán különleges hely.

Az alábbiakban röviden ismertetőt olvashattok az egyes nemzeti parkok jellegzetességeiről. A címkékre/kategórákra kattintva listázhatjátok azokat a blogon megtalálható túrákat, ahol már jártunk az elmúlt években.

Brecon Beacons – A Dél-Wales-ben található nemzeti parknak négy drámai hegyvonulat van gyönyörű völgyekkel. Nagyszerű kirándulások, biciklitúrák helyszíne lehet és az egyik legjobb hely a csillagos égbolt megfigyelésére miután az egész park a Nemzetközi Sötét Égbolt Rezervátum (International Dark Sky Reserve) része.
http://www.breconbeacons.org/

Broads – A UK vízivilág nemzeti parkja több, mint 200 km vízi útvonallal, a UK vadvilágának több, mint negyed részével, kolostorokkal, szélmalmokkal. Útjai sétára, túrára és biciklizésre is alkalmasak.
https://www.visitthebroads.co.uk/
https://www.broads-authority.gov.uk/learning/broads-curriculum/the-broads-national-park

Cairngorms – A UK legnagyobb nemzeti parkja lélegzetelállító hegyes vidékekkelsSkóciűban. Ideális hegymászásra, biciklizésre és még síelésre is. Vadvilága is gazdag, láthatunk vörös mókust, cobolyt (nyestféle) és arany sast is.
https://cairngorms.co.uk/

Dartmoor – A nemzeti parkv adonja hanga borította lápvidékekkel, erdős völgyekkel és sok folyóval gyalogos vagy biciklis felfedezésre alkalmas. Izazán különleges hely középkori falvakkal, vad pónikkal.
https://www.dartmoor.gov.uk/

Exmoor – Kirándulók kedvence végeláthatatlan ösvényekkel, helyi Exmoor pónikkal, gazdag vadvilággal.
https://www.exmoor-nationalpark.gov.uk/

Lake District – Világörökségi helyszín, vad, jégkorszak alakította hegyeivel, völgyeivel, tengerszemekkel és Anglia legmagasabb hegyével (Scafell Pike), Kiváló hegyi túrákkal.
https://www.lakedistrict.gov.uk/

Loch Lomond & The Trossachs – Több mint 20 nagy tóval, vad ésaki hegyekkel és lankás déli dombokkal, különleges falvakkal mindenki számára tartogat élményt ez a nemzeti park. Lehet túrázni, csónakázni, hajókirándulást tenni, hegyet mászni.
https://www.lochlomond-trossachs.org/

New Forest – Valaha királyi vadászterület volt a nemzeti park, amelynek területén ősfás erdők, hatalmas hangafüves mezők váltakoznak és egészen Anglia déli partvidékéig húzódik.
https://www.newforestnpa.gov.uk/

Northumberland – Hatalmas sétákat tehetünk a nemezti park hangás dombjai között, megcsodálhathuk az ikonikus Hadrianus falat (Hadrian’s Wall, Észak-Angliában egyik tengerparttól a másikig húzódó kőfal, a római korban Britannia provinica határára építették. Része az UNESCO “A Római Birodalom Határai” elnevezésű világörökségi csoporthelyszínnek) és gyönyörködhetünk az éjszakai csillagos égbolt látványában Európa legnagyobb védett éjjeli égbolt területén.
https://www.northumberlandnationalpark.org.uk/

North York Moors – Magas hegyek, hatalmas erdős völgyek, kacskaringós tengerpartok, ősi apátságok, csobogó patakok, bájos falvak jellemzik a North York Moors Nemzeti Parkot.
https://www.northyorkmoors.org.uk/

Peak District – A UK első nemzeti parkja 1951 óta az ország szívében, sziklás, vad hangamezőkkel, zöld mészkővölgyekkel, történelmi épületekkel nagyszerű hely túrázók, biciklisek, sziklamászók számára. Derbyshire, Yorkshire, Staffordshire és Chesire megye egyes részeit foglalja magába.
https://www.peakdistrict.gov.uk/

Pembrokeshire Coast – A nemzeti park gyönyörű tengerpartjai, sziklaszirtjei, kikitői, kis öblei felejthetetlenek. Csatangolj a 300 kilométernyi partvidéken és környékén, gyönyörködj a tenger élővilágában, a fókákban, delfinekben, óriáscápákban.
https://www.pembrokeshirecoast.wales/default.asp?PID=4

Snowdonia – Wales legmagasabb hegységének, erdős völgyeknek, történelmi falvaknak és végtelen túraútvonalaknak az otthon a Snowdonia Nemzeti Park. A gyalogtúrák, mountan bike túrák mellett a Snowdon hegyivsút is egy élmény.
https://www.snowdonia.gov.wales/home

South Downs – A Dél-Angliában elterülő South Downs Nemzeti Park hosszú gyalogos- és bicikliútjaival, ritka fajokat felvonultató vadvilágával igazi paradicsom a szabadtéri sportok kedvelőinek. Drámai sziklaszirtektől a felstői falvakig sokféle élményben lehet része az idelátogatónak.
https://www.southdowns.gov.uk/

Yorkshire Dales – Fenséges, dimbes-dombos táj, régi kőfalvak, farmvidék. Ez a Yorkshire Dales Nemzeti Park, a legszebb brit vidékek egyike. Terjedelmes túraösvényei alkalmasak gyalogtúrákra, lovaglásra, biciklizésre. A terep változatos, lankás vidékek és a lenyűgöző három hegycsúcs a Pen-yghent, a Whernside és az Ingleborough is itt található
https://www.yorkshiredales.org.uk/

fb-share-icon

Szira Hajnal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük