Kerek Világ

"Gondold meg, hogy a földön jársz és csillagok alatt sétálhasz. Nagyszerű dolog ez." /Márai Sándor/

Bruges – Nyugat-Flandria tartomány fővárosa

Bruges – Nyugat-Flandria tartomány fővárosa
  • Utazás: Vonattal Nottihgam-London St Pancras International (Eurostar)-Brüsszel,
    Brüsszel-Brugge (Belgiantrain)
  • Időtartam: 4 nap/3 éjszka

Látogatsunkat az In Bruges című film és a belga sör ihlette. Mindkettőt szeretjük. Előbbi, a film, egy fekete komédia Martin McDonagh, az ír, kortárs drámaíró tollából. Nemcsak hatalmas dráma és komédia, hanem gyakorlatilag egy útifilm is. A történethez Bruges lenyűgöző szépsége adja a kontrasztot. Aki még nem látta, nézze meg!

Eurostar – utazás a UK-ből Brüsszelbe

Még nem utaztunk Eurostar-ral, vonatozni szeretünk, itt volt a remek alkalom, hogy kipróbáljuk és így utazzunk Belgiumba. Nottinghamből a London St Pancras International pályaudvarig az East Midlands vasúttársasággal mentünk (1 óra 45 perc Beestonból), majd onnan tovább Eurostar-ral Brüsszelig (2 óra). Onnan pedig a belga vasúttal 1 óra alatt Bruges-be. Izgalmas volt az első út a csatorna-alagúton.
Bővebb információt az EUROSTAR-ról itt olvashattok. A hivatalos oldalukon nagyon sok és hasznos információ taláható jól áttekinthetően.

Brugge látnivalói

A középkori történelmi városközpont atmoszférjája lenyűgöző. A filmbéli mondatok csengenek a fülemben: az a sok gótikus templom, a macskaköves utcácskák, a hidak, a csatornák és persze a hattyúk. Tényleg mesebeli.

Bruges 2000 óta szerepel az UNESCO világörökségi helyszíneinek listáján. A középkori metropolisz utcáin sétálva, a műemléképületeket csodálva, múzeumokba betérve ízelítőt kapunk Európa történelmének, kultúrájának eme meghatározó darabjából.

A csatornával körbevett történelmi városközpont könnyedén sétálva is felfedezhető és egy másik perspektívából is gyönyörködhetünk a szépségében végighajózva a csatornáin. Bátrabbak biciklit is bérelhetnek. A helyiek is bicikliznek fittyet hányva a macskakőre.

A teljesség igénye nélkül nézzük, sétálva mi mindent láthatunk.

Burg téren találjuk a 14. századi városházát, és a Szent Vér-bazilikát. Innen továbbhaladva a sikátoron át a halpiac felé, Brugge legromantikusabb és legtöbbet fotózott pontján találjuk magunkat. Ez a Rozenhoedkaai, ahol a Belfort visszatükröződik a csatorna vizén.

Az izgalmas látnivalók között érdemes megemlíteni és ha Brugge-ben járunk meglátogatni az interaktív sörmúzeumot – Brugs Biermuseum (Bruges Beer Museum) – sörkóstolással együtt és a 6 generáció óta működő helyi sörfőzdét, ez a Brouwerij De Halve Maan (Brewery). A főzde lévén, hogy az óvárosban található, egyedülálló beruházásnak köszönhetően 2016 óta a város utcái alatt húzódó sörvezetéken keresztül juttatja el a nedűt a 3 km-re lévő palackozó üzemig.

Belfort – harangtorony

A 83 méteres toronyba 366 lépcső vezet fel. A recepción sorbanállás közben a torony történetéről olvashatunk érdekes információkat. Útközben pihenőket tarthatunk például a kincstár szintjén és az óraszerkezet emeletén. Felérve pedig Brugge panorámája tárul elénk. Nyitva tartás és jegyárinformácók az alábbi linken.

Brugge hajóval

A város meglátogatása nem lehet teljes egy hajókázás nélkül a csatornáin. Útközben kapunk információkat a fontosabb, érdekesebb látnivalókról. Ha kedvünk támad más szemszögből is látni a várost, megtehetjük ezt 10:00 és 18:00 óra között naponta.
További információ a hajós városnézésről ezen a linken található.

Hanza-negyed

A 13. századtól a 15. századig Brugge fontos kereskedelmi központ volt a Hanza-szövetség sakndináv, angol és német városai között.
Ebben a negyedben a tér közepén áll Jan van Eyck (1370 – 1441) festőművész szobra. A tér másik híres épülete a Tolhuis, a régi vámház.

Groeninge Múzeum

Flamand primitívek (15- és 16. századi festőcsoport), 18.-19. századi neoklasszicista, flamand expresszionista és posztmodern mesterműveket láthatunk itt , többek között Jan van Eyck, Hans Memling vagy Hieronymus Bosch híres Utolsó ítélet című művét.
Nyitva tartás és jegyárinformácók az alábbi linken.

fb-share-icon

Szira Hajnal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük