Kerek Világ

"Gondold meg, hogy a földön jársz és csillagok alatt sétálhasz. Nagyszerű dolog ez." /Márai Sándor/

Wollaton Hall and Deer Park – Nottingham zöldterületei II.

Wollaton Hall and Deer Park – Nottingham zöldterületei II.

Az 1580-1588 között épült Erzsébet-korabeli Wollaton Hall egy domb tetején áll tóra nyíló kilátással az 500 hektáros parkban. Az épületben természettudományi múzeum működik, amely ingyenesen látogatható naponta 11:00 és 16:00 óra között.
A 2012-es Dark Knight Rises című Batman filmben ez volt Buce Wayne otthona.

Wollaton Park letölthető térkép:
https://www.wollatonhall.org.uk/media/7498/wollaton-park-map.pdf

Az erdőt, mezőt, lápos területeket magába foglaló liget nagyszerű hely a pihenésre Nottingham szívében. Népszerű hely természetfotósok és például a geocaching kedvelők körében is. Hangulatos shop és kávézó található a courtyard-on.
Számos rendezvény helyszínéül is szolgál minden évben. Itt rendezik meg évente a Food and Drink fesztivált, szokott lenni veterán autó kiállítás is, valamint koncertek, szabadtéri színház és mozi is.

A Wollaton Park két szarvasfajtának, 90 gímszarvasnak (Red deer) és 120 dámszarvasnak (Fallow deer) ad otthont, akik a területen szabadon bóklásznak. A szeptember-október a legizgalmasabb, amikor a párzási időszak van mindkét fajnál (rutting).
A hím gímszarvas (stag) hangos, változatos bőgéssel kommunikál ilyenkor a fajtársaival, agancsa (antler) elágazó, míg a dámszarvas éles, nazális hangot hallat és lapátagancsa van.
A szarvasbőgés hajnalban a legintenzívebb és nappal tovább folytatódik. A fiatal bikák 2-3 éves korukban kezdenek bőgni, de az erdő igazi koncerjét az erejük teljében lévő, 7-8 éves bikák rendezik. A hímek agancsaikat fának dörzsölik, viaskodnak egymással és a nőstények terelésével, becserkészésével foglalaltoskodnak és védelmezik őket.
Agancsukat évente váltják, általában február-április között hullatják el. Mire azonban a nász ideje, az őszi szarvasbőgés elérkezik, a szarvabikák fejét ismét pompás korona díszíti.
A tehenek hét és fél hónap vemhesség után májusban vagy júniusban hozzák világra borjukat (ellési időszak – calving)

A park kapuinak nyitására és zárására vonatkozó információ 2019-ben az alábbi táblázatban olvasható :
https://www.wollatonhall.org.uk/media/7596/wollaton-park-closing-times-2019.pdf

Wollaton Park térkép
fb-share-icon

Szira Hajnal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük