Kerek Világ

"Gondold meg, hogy a földön jársz és csillagok alatt sétálhasz. Nagyszerű dolog ez." /Márai Sándor/

Katalán vakáció – Platja de Pals, Costa Brava, Spanyolország

Katalán vakáció – Platja de Pals, Costa Brava, Spanyolország

Costa Brava térkép itt.

Másodszor jártunk a gyönyörű Costa Brava partvidéken, amely Katalónia 153 km-es északkeleti régiója a francia határtól egészen Blanesig (60 km-re északra Barcelonától).
Korábbi beszámolónk Tossa de Mar és környéki nyaralásunkról szól 2017. szeptemberéből.
Ezúttal Tossától kb. 60 km-rel feljebb, Gironától 1 órányira (ide érkeztünk repülővel), egy fantasztikus kempinget választottunk – Camping Interpals -, ahonnan időnként megszakítva a napfürdőzést elkalandoztunk a környékbeli látnivalókhoz is.

Dali országa

A Costa Bravát különösen vonzóvá teszi a természeti környezete, a hegyek közelsége, kristálytiszta, kék vizű szép strandjai, meseszép öblei változatos sziklaformációkkal, pici dombtetőre épült falvai és városkái. Valamint annak, aki nem csak napon sütkérezős semmittevésre vágyik, számos sportolási lehetőség is adódik vizen és szárazföldön egyaránt.
A Costa Brava egyik leghíresebb szülötte Salvador Dali Figueres városában látta meg a napvilágot. Portlligat, Cadaqués, Púbol életének azon helyszínei, amelyek ihlették művészetét.

Tossától délre Barcelona irányába jellemzően a túlzsúfolt, túlfejlesztett nyaralóövezetek vannak a mi ízlésünktől távol álló szállodarengetegekkel. Tossa de Mar igazi gyöngyszem, innen északra a francia határig gyönyörű, vadregényes parszakaszokat találhatunk nyugodtabb nyaralóhelyekkel.
A május-június illetve a szeptember jó választás ha az ember szeretné elkerülni a főszezonnal járó körülményeket. Ilyenkor nincs nagy tömeg és az árak is sokkal kedvezőbbek, az időjárás pedig nagyon jó.

Miután a “vad part” Katalónia része, itt azt tapasztalhatjuk, hogy a helyiek inkább katalánul beszélnek egymás között, mint spanyolul. Természetesen a vendéglátóhelyeken boldogulunk néhány szavas spanyoltudásunkkal.
Nagyon büszkék katalán identitásukra. Sofőrünk így magyarázta el: “Azt szoktam mondani, hogy katalán vagyok spanyol útlevéllel.”

NYARALÁSUNK HELYSZÍNEI: Camping Interpals (szálláshely), Begur vár, Pals középkori városa és Platja de Pals tengerpartja, öblei.
Platja de Pals

Nyugodt nyaralóövezet szép környezetben, védett homokdűnékkel szegélyezett, 3,5 km-es tengerparttal. Erdőkkel körülvéve több kisebb-nagyobb kemping található a dimbes-dombos területen, amelyek különféle szállástípusokat kínálnak. A közelben néhány kilométernyi távolságra található két dombtetőre épült település, Begur és Pals amelyek gyalogtúrázva is megközelíthetőek.

Begur

A Costa Brava egyik rejtett kincse. Begur egyben a történelmi város és a környező falvak összefoglaló neve. Fő nevezetessége a 17. századi, dombtetőre épült várának, a Castell de Begurnak a romjai, ahová a szép kilátás miatt érdemes felmenni. A város szűk utcácskáit a mór és spanyol építészet szépségei jellemeznek. A környékbeli paradicsomi strandok pedig egyáltalán nem zsúfoltak.
A Camping Interpals-ból, szálláshelyünkről egy fantasztikus 13 km-es gyalogtúrát tettük a várhoz erdőkön keresztül, ahonnan kanyargós és nagyon meredek szerpentinen keresztül gyalogoltunk le a Sa Riera öbölbe. Itt egy kis pihenő után a sziklák mentén vezető, tengerre néző ösvényen tértünk vissza a kempingbe.

Pals

Kiváló kirándulási lehetőség a Costa Braván nyaralva ez a gyönyörűen restaurált, középkori falucska 6 km-re a Camping Interpals-tól.
Domtetőre épült óvárosának 15 méter magas óratornya és további három tornya már messziről vonzza a tekintetet. Macskaköves utcáin jókat lehet sétálni.

Costa Brava vagy Costa del Sol?

Spanyolország minden tájegysége más és más. Mindegyiknek megvan a maga jellegzetessége. Néhány alapvető szempont alapján, (környezet, időjárás, túristaszezon) valamint nemcsak saját, hanem mások tapasztalatainak figyelembevételével álljon itt egy kis összehasonlítás.

  • A Costa Barava mellett szól, hogy – bár északabbra fekszik – melegebb a tengervíz. A Costa del Sol-nál az Atlanti-óceán hűvös vize áramlik be, így a víz ott hidegebb egész évben.
  • A levegő hőmérsékelete viszont a a Costa del Sol partjainál sokkal melegebb lévén, hogy 800 km-rel délebbre van, kb. Tunézia északi részével egyvonalban. Míg a Costa Brava Róma vonalában van. Halkan megjegyzem, hogy bőven megelégedtünk a 26 fokos átlaggal a Costa Braván szeptember elején. Így is melegünk volt.
  • A Costa Braván rövidebb a nyaralószezon, míg a Costa de Sol-on szinte egész évben tart és az év nagy részében száraz idő van.
  • A Costa Brava parszakaszai változatosabbak, természetesebbek. A Costa del Sol-nál ebből kevés van. Mind az andalúz háttér, mind a katalán háttér izgalmas hangulatos falvakkal, városokkal, látnivalókkal.
  • A Costa Brava-hoz képest a Costa del Sol többet nyújt éjszakai élet tekintetében.
  • A Costa Brava romantikusabb, mert itt nincsenek túlzsúfolt nyaralóhelyek, betonkolosszusok, magas épületek, mint a Costa del Sol-on.

Idei katalán nyaralásunk minden pillanatát imádtuk Pals környéki bázisunkon! Reméljük kedvcsináló olvasmány mindannyiótoknak!

fb-share-icon

Szira Hajnal