Kerek Világ

"Gondold meg, hogy a földön jársz és csillagok alatt sétálhasz. Nagyszerű dolog ez." /Márai Sándor/

Airbnb – Tudnivalók, tippek szállásfoglaláshoz

Airbnb – Tudnivalók, tippek szállásfoglaláshoz

Utazni jó. A szállásról való gondoskodás a tervezés egyik sarkalatos pontja. Jelentős összegeket faraghatunk le a költségvetésünkből miközben minőséget is kapunk a pénzünkért, hogyha egy kis odafigyeléssel tesszük ezt. Rengeteg szállástípus és keresési mód áll rendelkezésünkre, amelyek közül mi az utóbbi években az Airbnb nyújtotta lehetőségekkel élünk rendszeresen, mert szeretjük magunkat otthonosan érezni ismeretlen helyen is. Az alábbiakban erről az online piactérről olvashattok tudnivalókat elsősorban a vendég szemszögéből személyes tapasztalatainkkal illusztrálva. Szinte az összes eddigi szállásunkat hasonló, kedvező áron foglaltuk. Többet általában csak abban az esetben fizettünk érte, ha például nagyon olcsón sikerült repülőjegyet venni, mint Velencébe £13-ért.

Az Airbnb rövid története, működése

Az Airbnb egy biztonságos online foglalási rendszer, ahol szállásokat (és manapság már élményprogramokat is) kereshetnek és kínálhatnak regisztrált felhasználók. Jelenleg a világ 191 országának 34 ezer városában több mint kétmillió meghirdetett szálláshelyet tartalmaz. 2008-ban alapította San Francisco-ban két dizájner, akik szálláskereső utazóknak adták ki megüresedett szobájukat felfújható matraccal. Innen az airbnb elnevezés is: airbed and breakfast, azaz kb. a szállás reggelivel rövidítéseként.

Az Airbnb szállásfoglalás előnyei
  • Otthon érezheted magad ismeretlen helyen is, akár kapcsolatba kerülhetsz a helyiekkel, például adott esetben a tulajdonossal is, mint mi, amikor egy apartmanházban, ahol maga a tulaj is lakott foglaltunk szállást Belgiumban. Vagy Swanage-ban, Angliában, ahol egy hatalmas Viktoriánus ház különbejáratú stúdióját adták ki saját kis udvarral és az instrukciókban bátorítottak, hogy bármi kérésünk van, csak kopogjunk be. Sőt firss virág a vázában és házi készítésű brownie várt az asztalon érkezéskor.
  • Ár/érték arányban sokkal jobb, mint egy hotel
  • különleges, egyedi szállások között válogathatsz
  • Drága országokban, mint Norvégia, sokat spórolhatsz ha a szállásodon magadnak készítesz reggelit, ebédet, vacsorát miután bevásároltál a szupermarketben. Szintén saját példa.
Megbízható szolgálatatások

Bárki lehet vendég vagy házigazda vagy mindkettő. Magánemberek és cégek is. A regisztráció ingyenes.

Az Airbnb a személyes profilok és hirdetések ellenőrzésével, intelligens üzenetküldő rendszer működtetésével egyszerűvé, biztonságossá teszik a kommunkikációt és a fizetés lebonyolítását a vendégek és házgazdák között. Ezért is fontos, hogy mindent airbnb-n keresztül intézzünk, ne kerüljük meg e-mailezéssel vagy privát banki átutalásokkal! Ha ilyesmire kérnek, jelenteni kell.
A súgóközpont és az ügyfélszolgálat pedig nonstop támogatás nyújt a felmerülő kérdésekkel, problémákkal kapcsolatban.

Worcester Cottage, Tenby, Wales, UK
A tulajdonosok egy ingatlanközvetítő céget bíztak meg a ház kiadásával.
Regisztráció, foglalás, fizetés

Ha még nincs Airbnb fiókod EZEN A LINKEN REGISZTRÁLHATSZ és £50 kedvezményben részesülsz első foglalásod alkalmával.

Az ingyenes regisztráció és profil létrehozása után, már foglalhatunk is. Úti célt, dátumot választunk valamint további szűrési feltételek megadásával szűkíthetjük a keresést és már válogathatunk is a pénztárcánknak, igényeinknek megfelelő szállástípusok között (szoba, lakás, ház, kastély, lakóautó stb.) a részletes leírások, fotók és értékelések alapján.
Alapadatok megadásával (e-maicím/telefonszám/személyazonosító adatok), hozzuk létre profilunkat. Összekapcsolhatjuk egyéb közösségi oldalaink (pl. facebook/linkedin) profiljaival is.

Ha a beállított keresesési feltételek alapján listázott szállások közül megtaláltad a megfelelőt, a foglalás menete a következő:
Foglalási kérés elküldése, amelyere a szállásadónak 24 órán belül kell válaszolnia.
A foglalásról visszaigazoló e-mail, sms érkezik. A szállásadó elutasíthatja ha nem felel meg pl. az időpont, de akár indoklás nélkül is. Visszaigazolás után a megadott feltételek alapján (díj) van/nincs lehetőség változtatásra, törlésre.
Lehetőség van “instant booking”-ra is, amikor a házgazda alapbeállításként vállalja, hogy minden vendéget fogad.
A foglalásunk visszaigazolásakor kapjuk meg a pontos szállásadatokat (cím, elérhetőség) és általában röviddel érkezésünk előtt a check-in adatokat, azaz a szállásra való bejutás módját. Sok esetben nem találkozunk a házigazdával, a kulcsot egy kulcsszéfből tudjuk kivenni a bejáratnál, amihez kódot kapunk, kijelentkezéskor pedig ugyanoda kell visszatenni.

A foglalás kifizetése történhet a teljes összeg átutalásával vagy két részletben is bankkártyával vagy paypal számlán keresztül.
Az Airbnb-től kapott nyugta tartalmazza a szállásadatokat és az ár részletezését, amelyen szerepel a szoba ára a lefoglalt éjszakákra összesen, takarítási és szolgáltatási díj.
A fizetési rendszer mindkét fél biztonságát szolgálja. A foglalási díj a vendég számláján zárolva van, így a szállásadó is biztosítva van és a vendég is, mivel a megérkezésed utáni 24 óráig az Airbnb visszatartja az összeget, csak ezután utalja el a házigazdának.
Ha nem vagy elégedett, mert nem azt kaptad, amit a weboldalon kínáltak, vedd fel a kapcsolatot az Aribnb-vel. Ők kivizsgálják és ha jogos a panasz, a pénzedet visszakaphatod részben vagy egészben.

Vélemények – megbízható vendégek és házigazdák

Mind az utazók, mind a szállásadók szempontjából hasznosak, fontosak és elkerülhetetlenek az értékelések és vélemények, Mindkét fél minden egyes vendégség után értékeli egymást, így kiszűrhetőek a problémás szállások vagy vendégek. A felek egymás értékelését azután láthatják, miután mindketten megírták azt.
Mindig gondosan olvasgassátok végig a lehető legtöbb véleményt.

Véleményezéskor (review) érdemes őszintének és informatívnak lenni. Gondoljunk bele, mi milyen információkat olvasunk leginkább, milyen szempontok fontosak egy szállás kiválasztásánál és a házigazda leírása mennyiben fedi a valóságot.
Az is fontos, hogyha bármilyen kérésünk, problémánk adódik tartózkodásunk ideje alatt, azt azonnal kommunikáljuk a házigazda felé, hiszen utólagos negatív kritikának csak akkor van létjogosultsága, ha a vendéglátónkkal folytatott kommunikáció és problémamegoldás nem működött.

Stavanger, Norvégia
Szálláskeresési tippek

A találati lista a keresési feltételek beállításával alakul ki.
Ha megvan az úti cél, a teljes éjszakánkénti ár megtekintéséhez meg kell adni az utazás dátumát és a vendégek számát.
Lehetőség van igényeink szerint a hely típusának megadásával (teljes ház/lakás, szoba, szállodai szoba stb.) szűkíteni a megjelenő listát.

Hasznos funkció az árskála beállítás, amivel azokra a találatokra lehet korlátozni a listánkat, amik a tervezett költségkeretünkbe beleférnek.

Szintén hasznos a térkép megjelenítése funkció, amelyen zoomolhatunk is. Így láthatjuk egy adott szállás konkrét elhelyezkedését. Ez olyankor lehet fontos, ha például tudjuk, hogy tömegközlekedést fogunk használni.

További szűrők segítségével speciális igényeink szerint listázhatjuk a szállásokat, mint például az akadálymentesség, egyedi szálláshelyek, szolgáltatások, felszereltség.

Ha sikerült kiválasztani néhány szimpatikus szállást, amiket el is menthetünk egy külön listába, mielőtt kiválasztjuk és lefoglaljuk a számunkra legmegfelelőbbet, szánjunk rá időt és olvassuk végig a házirendeket és szolgáltatásokat, a módosításra, lemondásra vonatkozó tudnivalókat, hogy tudjuk mire számíthatunk és olvassuk el a véleményeket. Ez utóbbi azért nagyon fontos, mert azokból derülnek ki olyan információk, amiket a már korábban ott megszállt vendégek tapasztalatból tudnak. Például, hogy zajos-e, biztonságos-e a környék, milyen a közlekedés, kényelmes-e az ágy, sőt kellemes meglepetésekről is értesülhetünk, mint hogy házi sütivel vártak, vagy tej volt a hűtőben, virág az asztalon stb.

Ha maradt még kérdésünk a leírásban olvasottakon kívül, a házigazdával még a foglalás visszaigazolása előtt kapcsolatba léphetünk az Airbnb üzenetküldő rendszerén keresztül. A pontos elérhetőséget, címet, telefonszámot visszaigazolás után kapjuk meg.

Kedvezmény az első utazásodhoz

Ha még nincs Airbnb fiókod, ezen a linken regisztrálhatsz, így az első foglalásod alkalmával £50 kedvezményben részesülsz.

fb-share-icon

Szira Hajnal