Kerek Világ

"Gondold meg, hogy a földön jársz és csillagok alatt sétálhasz. Nagyszerű dolog ez." /Márai Sándor/

Greenwich, avagy egy hétvége Londonban másképp

Greenwich, avagy egy hétvége Londonban másképp
  • Utazás: Vonattal Beeston – Brimingham – London Euston útvonalon (Two Together Railcard)
  • Szállás: Airbnb stúdió apartman, Camden

Másképp azért, mert londoni hosszú hétvégénk apropóját két koncert adta és ha már a brit metropoliszba utaztunk, – ami egyébként ha volna igazi bakancslistánk, meglehetősen hátul szerepelne a sorban, noha kétség kívül rendelkezik fantasztikus helyekkel – igyekeztünk napközbeni szabadidőnket olyasmivel eltöltei, ami nem biztos, hogy mindenkinek azonnal eszébe jutna ideutazva. A világhálón fellelhető legtöbb vlog általában a tipikus Londoni kínálatot hozza, persze vannak különleges helyszíneket bemutató, igényes, informatív videók is. Ezzel a blogbejegyzéssel is arra törekszem, hogy a fókuszt áthelyezzem a Buckingham Palotáról és az agyonreklámozott látnivalókról más szépségekre.

Maritime Greenwich – UNESCO World Heritage Site
Greenwich – A világörökség része

A Temze déli partján London gazdag történelmi múlttal rendelkező kerülete, Greenwich 1997 óta szerepel a világörökségi listán.
Ne túrista legyél, hanem felfedező! Így csalogat minket a kerület hivatalos turisztikai oldala. Ha Londonban jártok, töltsetek el itt egy napot vagy többet távol a zsúfolt belvárostól. Akad látnivaló bőven! Egyetlen napba sűrítve túl sok is.

Megközelítésére több lehetőségünk is van. Jöhetünk hajóval a Temzén, vagy vonattal és busszal is, bár a busz nem a legcélravezetőbb a nagy forgalomban. A mi esetünkben Camdenből metró a Bank station-ig onnan pedig DLR (automata, sofőr nélküli metró – Docklands Light Railway) a Greenwich Cutty Sark station-ig volt az útvonal.

Miért látogass Greenwichbe?
  • hogy állhass a kezdő délkörön ( 0° hosszúsági kör), ahol kelet és nyugat találkozik, ahonnan a zónaidőt számítja a világ.
  • hogy csodás kilátásban legyen részed a Royal Greenwich Parkból Londonra
  • hogy olyan kihagyhatatlan látnivalókban legyen részed, mint a Royal Observatory (Királyi csillagvizsgáló), a National Maritime Museum (tengerészeti múzum). a Cutty Sark vitorláshajó vagy a Queen’s House.

Amire szükség van egy igazán tartalmas nap eltöltésére Greenwich-ben: legalább fél nap szabadidő (nyitástól zárásig), egy day explorer ticket és kalandvágy. A jegyárakról és a bennefoglalt látnivalókról ezen a linken tájékozódhatsz. Online kedvezménnyel lehet megvenni. A visitor centreben kaphatunk térképet is ahhoz, hogy kényelmes sétával sorra vegyük a látnivalókat.

Íme a mi hétvégi útvonalunk Greenwichben:

Royal Observatory – A Greenwich Mean Time (GMT) otthona

A Greenwich Parkon át a dombra felkaptatva London látképe tárul elénk. Itt található a Sir Christopher Wren által tervezett királyi csillagvizsgáló, amely 1676-ban épült. Udvarán halad át a Föld keleti és nyugati féltekéjét elválasztó kezdő (0°) hosszúsági kör (Meridian Line), ahonnan az egész világon a zónaidőt számítjuk.
A Day Explorer jegy tartalmazza az ide szóló belépőjegyet ingyenes audio kalauzzal. Legalább 1,5 órát szánjunk a látogatásra.

  • Mi az a kezdő délkör (Prime Meridian)?

A greenwichi kezdő hosszúsági kör értéke 0 fok. Keleti és nyugati fétekére osztja a Földet. A hosszúsági köröket tőle két irányba indulva 180 fokig számítják. A délkör elnevezés onnan ered, hogy e hosszúsági kör mentén mindenütt egyszerre van dél.
A kezdő hosszúsági kör osztja keleti és nyugati fétekére a Földet csakúgy, mint az Egyenlítő a északi és délire.

  • Miért Greenwichen keresztül fut a kezdő hosszúsági kör?

.A greenwichi csillagvizsgáglót azok a mérések és hajózási táblázatok tették referenciaponttá, amelyek alapán a kései 19. században a világ kereskedelmének 72 %-át bonyolították. Így egy nemzetközi egyezmény alapján Greenwich lett a kezdő hosszúsági kör otthona.

  • Mi az a greenwichi középidő (Greenwich Mean Time – GMT)?

A 19. század vége óta Greenwich a zónaidők számítási alapja. Egészen addig nem voltak nemzeti vagy nemzetközi egyezmények. Szinte minden városban saját, helyi időszámítással éltek. A vasút- és kommunikációs hálózatok kiterjedésével az 1850-es és 1860-as években szükségessé vált az egységes nemzetközi szabvány az idő meghatározására. Ekkor választották Greenwichet a világidő központjává.

Alapvetően a középidő az órával mért időt jelenti és nem a csillagászati időt. A csillagászati idő változhat az év során, de az órával mért idő mindig ugyanolyan hosszú, ami megfelel egy átlagos csillagászati napnak. Az így, egységesen számított idő alapján tudjuk mindannyian meghatározni a pontos helyi időt.

Az 1850-es években az ingaóra feltalálása tette lehetővé, hogy a összehangolják a csillagászati és az órával mérhető időt. John Flamsteed telepítette az első ingaórát a greenwichi obszervatóriumba. A GMT 1884 és 1972 között a greenwichi helyi idő és nemzetözi helyi idő számításának alapja volt. Ma már ezt felváltotta a Coorinated Universal Time (UTC).

National Maritime Museum

A Tengerészeti Múzeum az obszervatóriumtól a parkon át kb. 15 perc sétával közelíthető meg. A világ egyik legnagyobb tengerészeti gyűjteménye, amely ingyenesen látogatható. Több mint 2 millió kiálltási tárgya az ember és a tenger vistonyának történetét meséli el.

A tematikus és interaktív kiállításon láthatjuk például Lord Nelson Admirális egyenruháját, amelyet a döntő jelentőségű, győztes trafalgari csatában viselt 1805-ben, amikor halálos sebet kapott. A győztes hadvezért a Szent Pál-székesegyházban helyezték végső nyugalomra. Ezen kívül még hajószimulátort is kipróbálhatunk a múzeumban.
Legalább 1 óra szükséges a bejáráshoz, de akár egész napos program is lehet gyerekekkel. A múzeum hivtalos oldala ezen a linken található.

Cutty Sark

A Day explorer jegyünkben foglalt látogatások számunkra legizgalmasabb állomása 10 percre a tengerészeti múzeumtól a fantasztikus Cutty Sark, az utolsó fennmaradt teát szállító vitorláshajó. A legalább 1 órás látogatás alkalmával megtudhatjuk milyen volt az élet a fedélzeten.

A hajót 1869-ben építették Skóciában. Vízrebocsátásakor a világ legfejlettebb technológiájú kereskedelmi hajója volt, mely különlegesen ívelt, keskeny hajótestének és hatalmas vitorla felületének köszönhetően folyamatosan megdöntötte a sebességi rekordokat. Első útjára 1870. februál 15-én indult Sanghajba, ahová május 31-én érkezett meg gyomrában különféle rakománnyal (bor, sör, kézműves termékek). Vissza Londonba október 31-én indult és rakománya 1,305,812 (lbs) font súlyú tea volt, ami körülbelül 47 double decker busznak felel meg. Nyolcszor tette meg ezt az utat Kínába, hogy teát szállítson Angliába.

A gőzhajók megjelenésével, amelyek átfértek a keskeny Suezi-csatorná, így nem kellett megkerülniük a Jóreménység fokát Dél-Afrika csücskén, a Cutty Sarknak más rakomány után kellett néznie. Utolsó teaszállítmányát 1877-ben teljesítette.
Legsikereseb korszakát tinédzser éveiben élte 1883-1895 között Richar Woodget kapitány irányítása alatt, amikor gyapjút szállított Ausztráliából. Akkoriban a leggyorsabb hajónak számított, sebességi rekordokat döntögetett. 1885-ben a Sydney-London távot rekordidő, 73 nap alatt teljesítette.

Az utolsó fennmaradt teaszállító klipper, a brit kereskedelmi tengerhajózás első számú jelképe, az Egyesült Királyság egyik legnagyobb nemzeti kincse. 1948 óta Greenwich szárazdokkjában áll. Az UNESCO világörökség részét képező Maritime Greenwich régiójához tartozó múzeumhajó.

1952-ben a Nemzeti Tengerészeti Múzeum (National Maritime Museum) igazgatójának, Frank Carrnak a vezetésével megalakult a Cutty Sark Megőrzési Társaság, amit Edinburgh hercege is támogatott. A hajót szárazdokkba helyezték el Greenwichben és három évnyi munkával eredeti féyében felújították. 1957-ben maga a királynő nyitotta meg hivatalosan a látogatók számára.

A 20. század végére a hajó igen rossz állapotba került, a felújítás égetően sürgőssé vált. A hajó állapota ugyanis azzal fenyegetett, hogy a hajótest összerogy a saját súlya alatt. A felújítási munkákat végző Grimshaw cég 2004-ben azzal az ötlettel állt elő, hogy 3 méterrel emeljék meg a hajótestet, ezzel tehermentesítik az 50 éve a szárazdokk betonján fekvő gerincet és a teljes vázszerkezetet, valamint ez lehetővé tenné azt, hogy a hajó alatt is kiállítási területet alakíthassanak ki, s a látogatók alulról is megcsodálhassák a hajótest fantasztikusan karcsú alakját.

A Cutty Sark klipper új életre kelt, 2012. április 25-én az angol királynő az edinburghi herceg kíséretében hivatalosan megnyitotta a Nemzeti Tengerészeti Múzeum részét képező Cutty Sark múzeumhajót.

The Queen’s House

A tengerészeti múzeum szomszédságában található Greenwich egyik rejtett gyöngyszeme, a Queen’s House, amely a Royal Museums Greenwich részeként ingyenesen látogatható. Művészeti galáriának ad otthont. Megcsodálhatjuk többek között I.Erzsébet portréját és a káprázatos, kék, kovcsoltvas tulipános csigalépcsőt, amely 1616-ban készült s az első ilyen lépcső volt Britanniában. Azokon a folyosókon járhatunk, ahol valaha a Tudor család tagjai. Legalább 45 percet ajánlott itt eltölteni.

Ha marad még szabadidőnk érdemes ellátogatni a híres Greenwich Market-ra, megihatunk egy afternoon tea-t a Cutty Sark alatt és megnézhetünk egy előadást is a Planetáriumban.

Natural History Museum

A nagyvárosi kiruccanásunkat utolsó nap a nagyon látványos Természettudományi Múzummal zártuk a belvárosban. A múzeum a Föld 4,5 milliárd éves történetét átfogó, több mint 80 millió kiállítási darabjával egy fantasztikus gyűjtemény otthona, amely ingyenesen látogatható! Olyan különgleges példányok is láthatóak, mint például a 25,2 m hosszú kék bálna csontváz a Hintze Hall-ban.

Az élet- és földtudományokkal kapcsolatos kiállítási tárgyak az alábbi öt nagyobb gyűjteménybe tartoznak: Botanika, Entomológia, Ásványtan, Őslénytan, Zoológia.
A múzeum a kutatás, a rendszertani besorolás, azonosítás és megőrzés világhírű központja. Az intézmény korából adódóan több gyűjtemény is nagy történelmi és tudományos jelentőségű, a példányok egy része Charles Darwintól származik.

A Természettudományi Múzeum Könyvtára (Natural History Museum Library) a tudományos részlegek munkájával és kutatásaival kapcsolatban számos könyvet, folyóiratot, kéziratot és műtárgyat őriz. A könyvtár csak előzetes egyeztetéssel látogatható.

A múzeum leginkább a dinoszauruszairól és díszes, katedrális jellegű épülete révén híres. Gyerekekkel kihagyhatatlan és nemcsak nekik, de felnőtteknek is egész napos vagy akár több napos program lehet. A Victoria underground stationtől 2 megálló a District vagy Circle line-al South Kensington stationig. Onnan 5 perc séta.

Hasznos linkek

Ha még nincs Airbnb fiókod EZEN A LINKEN REGISZTRÁLJ, és £34 font értékű kupont kaphatsz első foglalásodhoz.

fb-share-icon

Szira Hajnal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük