Kerek Világ

"Gondold meg, hogy a földön jársz és csillagok alatt sétálhasz. Nagyszerű dolog ez." /Márai Sándor/

Séta a Cromford Canal mentén – Cromford Mills UNESCO világörökségi helyszín

Séta a Cromford Canal mentén – Cromford Mills UNESCO világörökségi helyszín
Közeli helyeken

Lazuló karantén, mehetnéke van az embernek. Ezúttal tényleg a közelben sétáltunk egy kiadósat. Sokszor vonatoztunk már Nottingham és Matlock között, mert a mindössze 1 órányi távolságon belül végig sok szép látnivaló van, néhányukról olvasshattok is itt a blogon. Például a Matlockban, Matlock Bathban, vagy a Crich Tramway village-ben tett kiruccanásokról.
Ezen a kiránduláson Cromfordnál szálltunk le a vonatról és vízparti sétára indultunk a canal mentén Ambergate-ig.
Szó lesz még a továbbiakban a településen múzeumként működő, történelmi jelentőségű épületegyüttesről is, amely még nem volt nyitva. A lockdown szabályainak értelmében július 4.-étől nyitnak.

Cromford Canal – Könnyű vízparti séta – 8 km

Az útvonalhoz tartozó térképeket és gps koordinátákat ezen a linken találjátok.

A csatorna valaha az ipari infrastruktúrában fontos szerepet töltött be, ma a Cromford Canal természetvédelmi terület gazdag élővilággal. A csatorna mentén a Derwent völgyben Cromford falutól 8 km-t sétálhatunk Whatstandwell falun áthaladva Ambergate-ig. Természetesen tetszőleges irányból és a canal menti települések bármelyikéről elindulhatunk.

Útvonalunk: Cromford Wharf – Lawn Bridge – High Peak Junction – Leawood Pumphouse – Gregory tunnel – Sims Bridge – Ambergate

Cromford Mills és környékének látnivalói ezen a mellékleten megtekinthetőek és letölhetőek.

CROMFORD CANAL TÉRKÉP
A völgy, ahol történelmet írtak
Cromford Mills – Derwent Valley Mills világörökségi helyszín

Sir Richard Arkwright első textilüzemének és a modern gyári munka születésének helyszíne a Derbyshire völgyeinek szívében megbújó Cromford Mills, a vízhajtásra berendezett fonógyár épületegyüttese, amely részét képezi a Derwent Valley Mills UNESCO virlágörökségi helyszínnek.
A Visitor Centre múzeumában nyomon követhetjük a brit textilipar fellendülését, megismerve azokat a 18. századi körülményeket, amelyek a textilipar műszaki feljlődését elindították és életre hívtak olyan találmányokat, amelyek jelentősége túlmutatott a textiliparon, az angol ipari forradalom kezdetét jelentették.

https://www.facebook.com/cromfordmills/

Arkwright Experience and Exhibitions – Itt tudhatsz meg többet a múzeumról és a kiállításról.

Sir Richard Arkwright, a textilipar forradalmasítója

Szegény család gyermekeként született 1732-ben az angliai Prestonban. Kitanulta a borbélymesterséget és a parókakészítést és parókák festésével nagy vagyonra tett szert. Ebből volt pénze arra, hogy a fonógéppel kísérletezzen.

1719-ben az angol kormány betiltotta az indiai szövetek importálást a szigetországban, az így keletkezett szövethiány indította el a textilipar műszaki fejlődését. A textilíák készítése két nagy fázisra bontható, fonalat kell fonni, majd azt meg kell szőni. A két tevékenység versenye vezetett oda, hogy Anglia a század közepére már exportálni tudta szöveteit.

1733-ban John Kay szövőszéke 50 százalékkal megnövelte a szövés termelékenységét, ezzel fonalhiányt teremtett. Arkwright társulva John Kay órásmesterrel, 1769-ben szabadalmaztatta nagyteljesítményű fonógépét, melynek működtetéséhez az erőforrást vízkerék biztosította. Ezért nevezik ma is mill-nek (malom) a szövőgyárakat.

Arkwright üzlettársaival gyárakatt alapított. Az elsőt 1771-ben Cromfordban. Nottinghamben, a harisnyanyártás központjában is alapított fonógyárat, ahol gépeit lovakkal hajtotta. Társaival korszerűsítették a fonógépet, házakat építettek a munkások számára és új munkamódszert vezettek be, A gyárakban dolgozók nagy többsége gyermek volt, akár csak más angliai gyárakban.
Őt tekintik a modern gyári munka megteremtőjének és találmányait az ipari forradalom “katalizátorának”.

Hasznos linkek:
fb-share-icon

Szira Hajnal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük