Kerek Világ

"Gondold meg, hogy a földön jársz és csillagok alatt sétálhasz. Nagyszerű dolog ez." /Márai Sándor/

Egy nap a városban – Lincoln, Kelet-Anglia

Egy nap a városban – Lincoln, Kelet-Anglia
 • Utazás: Vonattal Nottingham-Lincoln (East Midlands Railway)
 • Távolság: 40 mile/64 km Nottinghamből, kb. 1 óra
 • Lincoln City Map letöltés

Ha egy gazdag történelmi múltú angol városra gondolunk monumentális katedrálissal, várral, várfallal, középkori építészeti stílussal, jó eséllyel York juthat eszünkbe. Azonban az East Midlands régióban Yorkshire megyétől, Yorktól 55 mérföldre délere, Norfolktól északra fekvő, mintegy százezres lélekszámú Lincoln szintén lenyűgözött minket hangulatával, szép fekvésével.

Első látogatásunk alkalmával a város ikonikus látnivalóival ismerkedtünk meg. A városközpontban lévő vasútállomástól indulva a High Street bevásárló negyedén és a kulturális negyeden keresztül felfelé sétáltunk a nevéhez hűen meredek Steep Hill macskaköves utcáin a helyiek által csak uphillként emlegetett várhegyre. A folyónál elterülő városközpontot downhillnek nevezik.
A térképen narancs vonallal jelzett útvonalunkon az alábbi látnivalókat érintettük:
High Bridge, The Stonebow and Guildhall, Jews House/Court, Visitor information Centre, Lincoln Castle, Lincoln Cathedral.
Ennyi fért bele az egynapos kriándulásunkba. Visszatérünk még és akkor frissítjük az útmutatót!

Lincoln City Map
Érdekes tények, amiket lehet, hogy nem tudtál Lincolnról
 • A város neve a vaskorszakból ered, a Lindon kelta elnevezésből, amelynek jelentése: tó a hegy lábánál, amely elnevezés a folyó kiszélesedő szakaszára, a Brayford pool-ra és a hegyre utal, amelyen a mai város áll.
 • Körülbelül 2000 évvel ezelőtt a rómaiak szintén lehetőséget láttak a domborzati viszonyokban és hegyre erődöt emeltek Lindum Colonia néven.
 • A The Fosse Dyke Canalt, amely a Brayford pool-t köti össze a Trent folyóval Torksey-nál, szintén a rómaiak építették abból a célból, hogy Lincoln kereskedelmi összeköttetéseit növeljék. Egyike a ma is működő legrégebbi csatornáknak.
 • A Viking uralom alatt is fontos kereskedelmi központ volt a város és sok mai utcanév, mint a Danesgate vagy a Flaxengate is utal erre az időszakra.

“Hódító Vilmos 1066-ban azt mondta a kapitányainak: elhatároztam, hogy hozzácsatolom Angliát Normandiához. Menjetek és szerezzetek íjakat és nyilakat, mert holnap indulunk.”

(Részlet egy angol gyermekversből)
 • Anglia megszállása után, Hódító Vilmos Várat építettet a hegytetőn a római erőd helyén, amellyel ismét fontos stratégiai szerepet töltött be a város.
 • A Lincoln Katedrális építése 1072-ben kezdődött és folytatódott egészen 1311-ig. A gótikus építészet eme remeke, valaha a világ legmagasabb épülete volt a 160 méteres toronysüvegével. Magasabb volt, mint a Keopsz-piramis. Azonban a székesegyházat fennállása során érte tűzkár, földrengés, végül egy pusztító vihar 1549-ben ledöntötte a toronysüveget.
 • A 13. századra, amikor beindult a gyapjúkeresekedelem, Lincoln már a harmadik legnagyobb angol város volt London és York után.
 • A 18. században a mezőgazdasági forradalom központja volt. Ekkortájt kezdték el gépesíteni a környék gazdálkodását. A sikertörténet folytatódott a következő században is.
 • 1905-ben tífuszjárvány súlytotta a várost, amelyet szennyezett víz okozott. A Westgate Water Tower megépítésével vált lehetővé a város vízkészletének tisztítása.
 • A tank feltalálásával Lincoln hozzájárult a modern hadviselés történetéhez is.

Covid-19 tájékoztató
Mielőtt útnak indultok, vegyétek figyelembe, hogy a jelenlegi helyzetben szinte minden látnivalóhoz előre kell időpontot foglalni, mivel limitálva van az azonos időpontban belépő látogatók száma. Tájékozódjatok a hivatalos oldalakon.

Top 10 látnivaló

1. High Bridge – A High Street legelején található az Egyesült Királyság legrégebbi hídja, amelynek története az 1160-as évekre nyúlik vissza és amelyen ma is egy fekete-fehér fagerendás épület áll. Jelenleg a Stokes Cafe üzemel benne.

2 The Stonebow and Guildhall – Az 1520-ban emelt épületet megépítése óta és ma is rendezvények helyszíneként használja a városvezetés. Belülről sokkal látványosabb, mint kívülről. Itt található például II. Richard kardja.

3. Steep Hill and Bailgate – A képeslapra illő meredek, macskaköves utca a várdombra azaz a Katedrális negyedbe visz fel, ahol a Bailgate utcáin hangulatos pubokat, butikokat találunk, valamint a visitor centretől pár lépésre egyik irányba a katedrálist, másik irányba pedig a várat.

4. Lincoln Cathedral – Valaha a világ legmagasabb épülete volt. Néhány bekezdéssel feljebb olvasható a székesegyház rövid története. A torony- és tetőtúra jelenleg szünetel. Naprakész információért keressétek fel a székesegyház honlapját.

5. Lincoln Castle – Medieval wall walk – Victorian Prison – A hatalmas középkori erődítményt Hódító Vilmos építtette. A vár udvara ingyenesen látogatható. A körülbelül 500 méter hosszú várfalon körbesétálva fantasztikus kilátás nyílik a városra és a szomszédságában álló katedrálisra.

Udvarán áll a Viktoriánus börtön, amely szintén látogatható és amelynek érdekessége, hogy itt voltak először elkülönítve a férfiak és nők.
A börtön épületén belül található a Magna Carta terem, ahol az 1215-ben a Windsorhoz közeli Runnymede mezején aláírt, úgynevezett nagy szabadságlevél négy megmaradt eredeti példánya közül az egyiket őrzik. Az aláírás egyik tanúja a lincolni püspök volt. A vetítőteremben egy rövid, animációs történelmi összefoglalót nézhettek meg a korszakról.

6. Newport Arch – A római város, Lindum Colonia északi kapuja volt, még ma is használatban van. Telefonon követheted digitális formában a Roman trail-t és még több római emlékre bukkanhatsz a városban.

7. The Collection and Usher Gallery – Lincoln történelmi központjában található régészeti múzeum. Szomszédságában található szépművészeti és kortárs művészeti gyűjteményével az Usher Galéria.

8. Arboretum – A gyönyörű park nem messze a katedrálistól 1870 és 1872 között jött létre az ünnepelt viktoriánus kertész, Edward Milner tervei alapján.

9. The Brayford Waterfront – A város festői, vízparti negyede éttermekkel, bárokkal, rendezvény helyszínekkel.

10. International Bomber Command Centre – A második világháborúban a légi parancsnokság kötelékében szolgált és elesett személyzet emlékhelye.

Ingyenes látnivalók Lincolnban és környékén

A teljesség igénye nélkül néhány ingyenes lehetőség. A hivatkozásokra kattintva további információt találtok az egyes helyszínekről.

Hasznos linkek

Visit Lincoln hivatalos turisztikai oldal

East Midland Railway vonatjegyek

Northern Line vonatjegyek

Ha szívesen járnád be a az Egyesült Királyságot vonattal, tapasztalt utazóként ajánljuk figyelmedbe a vonatozásról szóló blogbejegyezésünket, amelyben minden fontos információt megtaláltsz: https://kerekvilag.com/2019/06/14/utazas-vonattal-a-uk-ben/

fb-share-icon

Szira Hajnal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük