Kerek Világ

"Gondold meg, hogy a földön jársz és csillagok alatt sétálhasz. Nagyszerű dolog ez." /Márai Sándor/

A varázslatos Padley Gorge – Peak District National Park, Derbyshire

A varázslatos Padley Gorge – Peak District National Park, Derbyshire
  • Helyszín: Grindleford, Derbyshire
  • Utazás vonattal: Nottingham (EMR) – Sheffield (Northern Rail) – Grindleford
Egy családbarát kirándulóhely

A Hope Valley-ben, a nemzeti park északi, magasabb dombokkal övezett részén (High Peak vagy Dark Peak) már sok útvonalat bejártunk, némelyiket többször is. Most egy olyan völgyet szemeltünk ki, ahol még nem jártunk.
A Padley Gorge a Burbage Brook – patak – varázslatos, erdős, sziklás, mély szurdokvölgye. Nem kell hozzá élénk fantázia, hogy manókat, tündéreket képzeljünk el ide. Meseszép!

Gyerekekkel is nagyon jó kikapcsolódás, hiszen maga a patakvölgy nem hosszú, útközben még hinta is lóg a fáról a kis fahídnál. Az erdőből egy hangás tisztásra érünk a szurdok felső végénél, ahol a patak tovább kanyarog. Nagyszerű piknikezőhely szép kilátással az Owler Torra, ahová rövid úton fel is mehetünk és a távolban a Higger Torra. A Longshaw Estate pihenőhelye parkolóval, büfével innen már csak fél mérföld, azaz kb, 800 méter.

Túra a szurdokvölgyben
  • Start: Több lehetőség is adódik. 1. Grindleford vasútállomás és car park, 2. Surprise view car park (A6187, Grindleford, Sheffield, Hope Valley S32 1DA), 3. Longshaw Estate National Trust car park (Longshaw, Sheffield S11 7TZ)
  • Távolság: A szurdok és a Longsaw Estate között megtett útvonal akár még variálva a Heathhersage Moor-on tett sétákkal együtt is kb. 5 mérföldön belül van (kb. 6-8 km).
  • Idő: 3-4 óra gyönyörködéssel, fotózással, piknikkel együtt
  • Terep: Jól járható, könnyű és közepesen nehéz, a szurdokban sziklás szakaszokkal.

1. Mi vonattal érkeztünk Grindlefordba. Az állomásról felsétáltunk a Grindleford station caféhoz, ahol lehetőség van kávét, egyéb frissítőt és némi harapnivalót venni, ha az ember nem visz magával elemózsiát. Innen átgyalogoltunk a vasút hídon majd egy kis hídon a patak felett tovább a Padley Mill irányába, amelyet elhagyva tábla jelzi jobbra fel a túraútvonalat: Longshaw Estate via Padley Gorge

2. Körülbelül 100 méter gyalogolva a meredek utcán felfelé az utolsó lakóház után egy kapun áthaladva jutunk a Padley Gorge bejáratához, amelyet a National Trust táblája jelez.

3. A szurdokban a patak baloldalán halad az ösvény a misztikus, ősfás erdőben. A lenyűgöző látványt a mélyben zúgó, csobogó víz hangja kíséri. Körülbelül az út felénél közelebb kerülünk a patakhoz, amikor egy kis fahídhoz érünk. A hatalmas sziklák között, kis vízeséseken zúdul lefelé a patak vize. A hídon át visszakanyarodhatunk a patak mellett Grindleford felé.

4. Mielőtt az erdő ritkulni kezd, egy kapu és kerítés gondoskodik arról, hogy a legelésző állatok ne tévedjenek be a patak völgyébe. Ezen áthaladva egy rövid séta után érün ki az erdőből, ahol a patak tovább kanyarog a Heathersage Moor-on.

Innen ha kedvünk tartja felkaptathatunk az Owler Torhoz rövid úton és a Surprise view car park is látótávolságban van. A kilátás pedig gyönyörű a Higger Tor irányába is.

5. A patakon újra egy fahíd vezet át és kicsit feljebb még egy, erre indultunk tovább a National Trust Longshaw Estatehez innen 1/2 mérföldre. A völgyet kőkerítés szegélyezi kapuval, ahol tábla mutatja az utat Rutland hercegének egykori birtokához. Napos, szép időben egy Ice cream Van parkol a kapu melletti aszfaltozott út szélén.

6. Óvatosan átkelve a B6521-es úton a Granby Discovery Barn mellett egy kapun kell átmenni ismét. A kis tavat jobbról megkerülve haladtunk tovább a Natonal Trust pihenőhelyhez, ahol piknikeltünk, majd indultunk vissza a faluba ugyanazon az útvonalon a szurdokon keresztül.

Tipp

Jól jelzett ösvények sokasága keresztezi egymást a Heathersage Moor-on és a Longshaw Estate pihenőhely közelében is. Néhány órás sétától kezde egész napos kirándulásokig mindenki talál kedvére valót a környéken. Íme néhány:

https://letsgopeakdistrict.co.uk/kids-walk-padley-gorge/

https://letsgopeakdistrict.co.uk/padley-gorge-and-surprise-view-walk-4-5-miles/

https://www.alltrails.com/trail/england/derbyshire/padley-gorge-and-longshaw

Hasznos linkek

Térkép

https://www.visitpeakdistrict.com/things-to-do/padley-gorge-p1138521

https://www.nationaltrust.org.uk/longshaw-burbage-and-the-eastern-moors

https://www.visitpeakdistrict.com/things-to-do/national-trust-longshaw-estate-p680931

Egy meseszép kirándulás a Burbage Brook – patak – szurdokvölgyében.Nottinghamben vonatra szálltunk, elutaztunk Sheffieldbe, ahonnan 15 perc ismét vonattal Grindleford, az a pici falu, ahonnan a túránk indult.

Posted by Kerek világ on Monday, 14 September 2020
fb-share-icon

Szira Hajnal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük